Це було б навіть смішним, якби не було таким сумним. Але факти – річ уперта.

Як відомо, у Казахстані зараз відбувається хвиля масових протестів. На жаль, події розвиваються не мирним шляхом: у зіткненнях між протестувальниками та поліцією є загиблі з обох боків. Щоб ускладнити координацію протестів та приховати інформацію від міжнародної спільноти, місцева влада відключила в країні доступ до інтернету.

Інфраструктура будь-якої країни складається не лише з користувачів та провайдерів. Наприклад, у Казахстані розміщуються серверні майданчики різних хостерів. Які, зрозуміло, також виявилися відрізаними від зовнішнього світу.

Саме це і спричинило те, що в українському місті Кременчук перестав працювати місцевий застосунок для відстеження громадського транспорту – InfoBus. З’ясувалося, що серверна частина фізично розташовується саме у Казахстані.

Невідомо, що спричинило таке неординарне технічне рішення, але, здається, розробники InfoBus (і не тільки вони) повинні зробити відповідні висновки про розміщення серверів на території країн так званого СНД, куди, крім Казахстану, входять такі всесвітньо відомі зразки демократії, як Росія та Білорусь.