Про це Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко оголосив на своїй сторінці Facebook.

Міністр підписав наказ про введення бустерної дози вакцини проти COVID-19 для всіх вакцинованих віком від 18 років, незалежно від того, якою вакциною вони щепилися. Бустерна доза має посилити ефективність вакцини та дати кращий захист від нового штаму коронавірусу “Омікрон”.

Бажаний період введення бустерної дози – від 6 до 9 місяців із дати отримання другого щеплення від COVID-19.

Для бустерної дози перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від Pfizer, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. Тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, рекомендовано також вводити бустерну дозу вакциною Pfizer. За відсутності мРНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.

Люди з ослабленим імунітетом, яким зараз вводять додаткову дозу вакцини від COVID-19, теж зможуть отримати бустерну дозу, оптимальний період введення – від 3 до 6 місяців після додаткової.

Після введення бустерної дози можна буде отримати новий COVID-сертифікат, який діятиме 270 діб з дати її введення. Згенерувати його можна буде в «Дії» орієнтовно наприкінці січня 2022 року. До того часу буде чинним сертифікат про попередню повну вакцинацію.

Міністр закликає всіх українців зробити свідомий вибір на користь вакцинації від коронавірусної хвороби та допомогти здолати епідемію.

Наразі лише три регіони України подолали планку у 50% повністю вакцинованого дорослого населення. Це Київ (73%), Київська (55%) та Полтавська (51%) області.

Пункти щеплення та центри масової вакцинації працюють (окрім 7 січня). За словами міністра, вакцина в Україні є як для першого, так і для другого щеплення, а також для введення додаткової та бустерної доз.