Одразу 8 українських стартапів беруть участь у виставці технологій CES 2022, яка цього року проходить в онлайн та офлайн форматі з 5 по 7 січня у Лас-Вегасі, та зібрала понад 2000 компаній. У 2022 році серед учасників виставки є Український фонд стартапів, який відібрав та привіз до Лас-Вегасу 8 українських проєктів. Деталями участі у CES поділився директор USF Павло Карташов.

Які стартапи представляють Україну у Лас-Вегасі?

Роборука та кардіодатчик: українські стартапи на CES 2022

Роботизований протез кисті Esper Bionics — той випадок, коли технології безпосередньо впливають на життя та можуть його покращити людям з обмеженими можливостями. Засновник Esper Дмитро Газда створив стартап, надихнувшись дружбою із дівчинкою, яка втратила руку після автомобільної аварії. Ця історія стала початком створення біонічного протеза кисті руки.

Роборука та кардіодатчик: українські стартапи на CES 2022

Органічна зубна щітка Effa — це прямий шлях зберегти світ від пластику. Щітка складається з паперу, кукурудзяного крохмалю та нейлонової щетини, завдяки чому вона повністю переробляється.

Роборука та кардіодатчик: українські стартапи на CES 2022

ComebackMobility — розумний датчик на милицю, який через сенсори контролює та зафіксовує у програмі навантаження на тіло. Це допомагає прискорити процес відновлення, знизити ризик ускладнень та запобігти повторній травмі.

Роборука та кардіодатчик: українські стартапи на CES 2022

Шолом Unlink VR створений для всіх любителів VR. У цьому пристрої дроти замінили на безпечні лазерні промені, які дозволяють грати, не сковуючи свої рухи та не турбуючись, що можна щось зачепити.

Роборука та кардіодатчик: українські стартапи на CES 2022

Стартап Manna з допомогою смартфона, натільних сенсорів та сучасної 6DoF-навігації створює персоналізований анімований аватар користувача, щоб поринути у віртуальний всесвіт. За задумом авторів, аватар може переміщатися у різних локаціях, спілкуватися з аватарами інших людей, ставити їм лайки, ділитися контентом з Manna в соцмережах.

Роборука та кардіодатчик: українські стартапи на CES 2022

Творці Neverdark привезли на CES біокамін зі справжнім вогнем, але без диму та запаху. Новий представник «розумного» будинку заправляється спеціальними картриджами та дозволяє вибирати комфортний рівень полум’я.

Роборука та кардіодатчик: українські стартапи на CES 2022

Завдяки серцевому датчику Cardiomo можна запобігти розвитку серцево-судинних захворювань. Пристрій кріпиться біля серця за допомогою спеціального пластиру з датчиком. З його допомогою лікар та близькі користувача можуть відстежувати через мобільний застосунок показники ЕКГ, частоту серцебиття та дихання, якість сну. При тривожних ситуаціях гаджет навіть надсилає SOS-попередження родичам та лікарям.

Роборука та кардіодатчик: українські стартапи на CES 2022

Українські стартапи також привезли на виставку емоційну світлодіодну маску Qudi. Вона зображає рух губ під час розмови та транслює емоцію спікера, використовуючи базу з 6 вбудованих емоцій. Через Bluetooth та застосунок можна вибрати емоджі чи малюнки, які транслюватимуться на масці. Це рішення для тих, хто хоче одночасно залишатися анонімним та створювати унікальний контент.

Як українські стартапи опинилися на виставці CES у Лас-Вегасі?

Можливість презентувати свої проєкти на виставці CES стартапи отримали через конкурс Українського фонду стартапів (USF). Спочатку у відборі USF спільно з WNISEF брало участь близько 100 проєктів, з них 17 відібрали для пітчингу. Саме 8 переможців, про яких йшла мова раніше, за підтримки USF вирушили до Лас-Вегаса.

На 2022 рік Фонд запланував глобальне road show для українських стартапів по всьому світу. Серед точок цього маршруту — London Tech Week, Expo 2020 у Дубаї та Web Summit у Лісабоні.

Що таке Український фонд стартапів?

USF з’явився у 2019 році. Мета фонду — підтримувати та стимулювати зростання українських технологічних стартапів. Український фонд стартапів видає гранти, фінансує навчання проєктів у національних та міжнародних акселераторах. За два роки USF провів 35 пітчингів, організував понад 30 професійних заходів та профінансував понад 240 стартапів на суму в $6,3 млн.