Скомбінувавши два види відновлюваної енергії, швейцарські інженери зі Swiss Sustainable Yachts спроектували безшумну та «дружелюбну» до навколишнього середовища яхту, яка, як стверджується, «не має обмежень у запасі ходу». Фотоелементи на даху перетворюють сонячну енергію та солону воду за бортом у водневе паливо, забезпечуючи судну «нескінченну» автономність — принаймні, допоки світить сонце, а капітан не перевищує зазначену швидкість.

Як заявляють автори розробки, катамаран Aquon One оснащений двома електромоторами потужністю 134 к. с. Його дах покривають 64 кв. метра сонячних панелей, електроенергія від яких розподіляється наступним чином: частина йде на підзарядку акумулятора, що використовується для покриття поточних енергопотреб і короткострокового зберігання енергії, частина — на вироблення водню, як довгострокового джерела енергії.

Конструктори вирішили не обмежуватися електроакумулятором і доповнили його водневими паливними елементами через їхню меншу вагу, більший термін служби і «у сто разів» більшу ємність. Крім того, для розробників було важливо забезпечити повну автономність судна та його максимальну екологічність, тому водень надходить у спеціальні карбонові баки не із зовнішніх джерел, а виробляється вбудованою в яхту системою, здатною отримувати зелене паливо у процесі електролізу із сонячної енергії та солоної води і потім при необхідності використовувати його для забезпечення власних енергопотреб.

У рекламному проспекті компанії стверджується, що катамаран може перетворювати енергію сонця у електроенергію «необмежено», щоправда, у виносці уточнюється, що «безмежна» енергія доступна лише в ясну погоду і якщо швидкість судна не перевищує 5 вузлів (11 км/год). Якщо ж швидкість буде вищою (заявлена крейсерська швидкість яхти — 15 км/год), то сонячних батарей вже не вистачить і двигуни підживлюватимуться також за допомогою акумулятора і водня, а значить, запас ходу транспортного засобу вже буде обмежений.

Швейцарські інженери розробили яхту з «необмеженим» запасом ходу. Її вже можна придбати за €6 млн

Мабуть, саме з цієї причини розробники яхти рекламують її не як судно експедиційного класу, призначене для дослідження віддалених частин світу (де необмежена автономія дуже знадобилася б), а як «кишенькову яхту» для «зелених» мандрівок на короткі відстані, на кшталт поїздок у відкрите море на вихідні, подорожей між островами та невеликих екскурсій. У всьому іншому — це передове у технічному плані судно класу «люкс» завдовжки 19,5 метрів, здатне з комфортом розмістити до десяти пасажирів.

Усередині «кишенькової яхти» розмістилися 250 кв. метрів житлової площі з технологіями розумного будинку, новітніми засобами комунікації та всією необхідною для досить тривалого перебування далеко від берега побутовою технікою: від холодильника та пральної машини до сушарки та посудомийки. Управління вентиляцією, освітленням та іншими системами здійснюється за допомогою мобільних пристроїв.

Цікаво, що чисте паливо — не єдиний «зелений» елемент цієї яхти. Вбудована система повторного водопостачання відокремлює технічну воду від непридатної для використання та після очищення дає частині використаної води «друге життя», а в конструкції судна задіяні екологічні методи та матеріали, наприклад, бамбук.

Швейцарські інженери розробили яхту з «необмеженим» запасом ходу. Її вже можна придбати за €6 млн

Серед інших особливостей яхти — наявність відкритого флайбриджа для соціальних активностей з кухнею, грилем і баром, захищеного від палючих променів сонця сонячними панелями. На головній палубі розташована вітальня з великими вікнами, оснащеними технологією автоматичного затінення, та власною терасою, обідня зона та головна кухня, а на нижній — спальні для гостей та власників судна, туалети і каюти екіпажу.

Придбати Aquon One можна через Fraser Yachts за €6 млн. Перші поставки заплановані на 2023 рік. За будівництво судна відповідатиме латвійська верф Latitude Yachts.

Джерела: hightech.plus, New Atlas