Уряд Швеції створив нове агентство, яке буде займатися боротьбою з дезінформацією, зокрема з боку іноземних урядів, таких як Росія, Китай та Іран.

Шведське Агентство психологічного захисту має головний офіс у Карлсбаді та 45 співробітників, очолює агентство генеральний директор Хенрік Ландерхольм. Нова установа працюватиме з науковцями, військовими та ЗМІ, а також надаватиме підтримку регіонам, компаніям та організаціям всередині країни. Їх задача – виявляти, аналізувати та реагувати на «недоречні впливи» та іншу інформацію, що вводить в оману.

«Психологічний захист має посилити здатність населення виявляти кампанії впливу та дезінформації та протистояти їм. Психологічний захист сприяє створенню опору та готовності до захисту серед нашого населення та суспільства в цілому» – говориться на вебсайті агентства.

Шведські чиновники в минулому посилалися на Росію, Китай та Іран як на джерела дезінформації, та вказували на спроби Росії втрутитися у вибори президента США.

Саме занепокоєння через втручання у вибори у самій Швеції у 2018 році призвело до створення нового агентства. Близько десяти відсотків шведів читають російський новинний сайт Sputnik, який зазвичай називають пропагандистською службою Росії. Як каже голова новоствореного агентства Ландерхольм, цей сайт часто критикує ліберальну політику Швеції, що спрямовано на дестабілізацію та підрив довіри до державних органів країни.

Між іншим, нещодавня доповідь Фонду Карнегі показала, що у Швеції поширюється дезінформація про COVID, у тому числі щодо розповсюдження хвороби, «фактичної» смертності та стратегій захисту від зараження. Крім того, у країні набула певної популярності й теорія змови щодо 5G; повідомлялося навіть про низку випадків саботування антен.