Днями користувачі відомого антивірусу Norton Antivirus звернули увагу на дещо незвичну складову цього пакету — Norton Crypto. Згідно з назвою, вона призначена для майнінгу криптовалюти (а саме Ethereum) “коли ваш ПК не використовується” (цитата з офіційного FAQ).

Це не дуже звична “функціональність” як на антивірусне ПЗ, але начебто нічого особливо кримінального в цьому немає — звісно, якщо користувачу про неї повідомляється у явному вигляді та він погоджується на її встановлення та активацію. Але річ у тім, що під час свого встановлення Norton Antivirus ніяк не повідомляє про те, що заразом буде інстальований ще й криптомайнер. Крім того, згідно з повідомленнями користувачів цього пакету, вони не тільки не знали про цей компонент їхнього антивірусу, але й помітили його роботу “у фоновому режимі” — попри те, що розробник заявляє, начебто Norton Crypto за замовчуванням неактивний.

Пікантності ситуації додає той факт, що усі варіанти Norton Antivirus зараз платні, тож користувач міг би припустити, що майнінг він отримує як бонус до свого тарифного плану — але розробник антивірусу, компанія NortonLifeLock (у минулому Symantec) бере комісію у розмірі 15% від усього, що “намайнить” Norton Crypto. Решта буде зарахована на гаманець користувача, який для нього створить сама утиліта – компанія запевняє, що ключ до нього відомий лише користувачу, та одразу ж повідомляє, що він зберігається у хмарному сховищі.