Незалежно від того, існує життя на інших планетах або ні, в одному можна бути більш-менш впевненим — ми єдині люди в космосі. Хоча закони фізики і хімії однакові для всього Всесвіту, розвиток форм життя на різних планетах навряд чи може піти по тотожному сценарію, стверджує Марсело Глейзер, американський астрофізик і письменник.

Інопланетне життя, скоріш за все, виявиться зовсім не схожим на те, що ми спостерігаємо на Землі, вказує вчений. Можливо, це одна з причин, чому ми досі його не зустріли: абсолютно всіх ознак життя ми не знаємо, а отже, можемо на щось значуще не звертати уваги. Крім того, наші пошуки обмежує космічний горизонт — сфера з радіусом, що дорівнює відстані, яку пройшло світло за 13,8 млрд років з моменту утворення Всесвіту. Це 46 млрд світлових років.

Насамперед, професор Глейзер підкреслює, що користується робочим визначенням життя як будь-якого самодостатнього ланцюга хімічних реакцій, здатного виробляти енергію з навколишнього середовища та відтворюватися згідно з принципами природного відбору Дарвіна. Отже, існування форм життя з астральної енергії або у вигляді «безсмертних» роботів чи «розумного» зоряного пилу в даному випадку виключається.

«Можливо, найдивовижніший результат сучасної науки в тому, що ті ж закони фізики та хімії, що ми відкрили на Земли, діють у всьому Всесвіті, — пише професор Глейзер. — Сьогодні ми можемо дивитися на зірки та новонароджені галактики на відстані мільярдів світлових років від нас, котрим мільярди років, і бачити, що вони складаються з таких самих хімічних елементів (хоча і в інших пропорціях); що ці зірки розвиваються за тими ж динамічними законами, як і наше Сонце».

Ця універсальність законів фізики дозволяє стверджувати, що у більшості зірок є планети, котрі, в свою чергу, часто мають супутники. Кожен такий об’єкт — окремий світ зі своїми фізичними властивостями та хімічним складом. Планети можуть бути великими і маленькими, кам’яними та газоподібними, з купою супутників або взагалі без них. Вони можуть мати різний кут нахилу до площини обертання, щільність та склад атмосфери, тощо.

«Тільки в Чумацькому Шляху таких абсолютно унікальних світів налічується близько трильйона», – зазначає професор.

Така неймовірно велика кількість планет легко може створити враження, що життя здатне набути будь-якої мислимої та немислимої форми. Проте все не так просто, вважає Глейзер. Хоча наука і не може з повною впевненістю сказати нам, які форми життя принципово можуть існувати, а які – ні, єдині закони фізики та хімії все ж таки накладають деякі обмеження на політ нашої фантазії щодо гіпотетично нескінченного різноманіття живих істот.

«Найімовірніше, ми єдині представники людського роду у Всесвіті»

На думку вченого, будь-яке життя в космосі, швидше за все, відповідає наступним критеріям:

  • В його основі лежить карбон. Це поширений атом, що легко вступає у зв’язок з іншими елементами. Інший варіант – кремній, але його біохімічні властивості більш обмежені, отже гіпотетичні кремнієві істоти не зможуть ефективно адаптуватися до навколишнього середовища, що робить появу та виживання таких істот малоймовірним.
  • Для існування життя потрібна вода у рідкій формі. Деякі бактерії можуть виживати і у вічній мерзлоті, але при цьому вони не «живуть» у звичному розумінні цього слова, оскільки їхній метаболізм був зупинений. Будучи біохімічними реакторами, живим істотам вкрай важливо мати у своєму складі рідке середовище, в якому здатні текти іони. Сьогодні в якості альтернативи воді вчені розглядають аміак, але при нормальному тиску він набуває рідкого стану тільки при -36 °С. На холодній планеті з високим тиском може існувати рідкий аміак, однак сумнівно, що життя здатне з’явитися в таких складних умовах.

Виходячи з цих двох обмежень, можна вивести «формулу життя»: карбон + вода + щось ще (як мінімум, азот і водень). Саме за дотримання цих параметрів живі істоти будуть мати достатню гнучкість, щоб виживати в найрізноманітніших умовах. Втім, деталі – пропорції, додаткові хімічні елементи, тощо – можуть й, найвірогідніше, будуть відрізнятися, і причина цьому – природний відбір, ймовірний супутник будь-якого життя у Всесвіті.

Як зазначалося раніше, в космосі знаходиться безліч абсолютно різних світів. У кожної планети, де може бути життя, своя унікальна історія, а як наслідок – і унікальне середовище зі своїми викликами. Ці виклики стануть відправною точкою для природного відбору, завдяки якому місцеві живі істоти зможуть ефективно пристосуватися, виробивши для цього свої унікальні функції і особливості.

«Тут можна згадати цілком земних тварин, які живуть в глибоких термальних джерелах. На відміну від мешканців поверхні планети, вони використовують для вироблення енергії неорганічні матеріали як альтернативу сонячному світлу», – приводить в якості прикладу вчений.

Таким чином, придатні для життя планети, скоріш за все, будуть населені абсолютно несхожими одна на одну формами життя, що розвивалися власним непередбачуваним чином.

«Найімовірніше, ми єдині представники людського роду у Всесвіті»

Отже, у Всесвіті не може бути двох планет з однаковими формами життя. Більш того, чим складніша істота, тим малоймовірніше її відтворення навіть у «приблизному» вигляді на іншій планеті, вказує вчений. Тож, так, ми, найімовірніше, єдині люди у Всесвіті. Звичайно, теоретично коли-небудь людство може зустріти в космосі якихось двоногих істот з осьовою симетрією тіла, як у нас, але вони будуть занадто «іншими», аби вважатися людьми. Та й не факт, що ці істоти будуть розумними.

«Як щодо інтелекту?», – пише автор. – «Хоча інтелект, безсумнівно, є важливою перевагою істот, у яких він є, треба розуміти, що еволюція не передбачає обов’язкову його появу; еволюція в принципі не має якогось певного прагнення, не має кінцевого результату. Динозаври, що жили на Землі 150 млн років, так і не розвинули, наскільки нам відомо, якусь символічну мову або здатність створювати технології. Життю достатньо ефективно відтворювати себе, щоб вважатися успішним; і навпаки, простої реплікації стає замало, коли істота набуває розуму».

В плані хімічних елементів люди не виокремлюються ні на тлі інших істот на Землі, ні на тлі всього Всесвіту. У той же час ми унікальні, як і інші організми на планеті. Життя – це напрочуд складне явище, що здатне породжувати неймовірно приголомшуючу різноманітність форм життя на Землі і, можливо, на інших планетах. І нам дуже пощастило, що нашого розуму достатньо, щоб це зрозуміти.

Джерела: hightech.plus, BigThink