Згідно з даними сінгапурської компанії Triple A, на які звернув увагу радник Міністерства цифрової трансформації України Ігор Перція, Україна посідає перше місце у світі за відсотком населення, що володіє криптовалютами. Triple A вважає, що криптовалюта є у 5,5 млн українців, тобто у 12,7% громадян.

Треба мати на увазі, що Triple A рахує не кінцевих власників, а кількість криптогаманців, зареєстрованих у країні. Зазвичай таких гаманців декілька у кожного, хто цікавиться ринком крипти. Тобто це лише порядок цифр, а не точні дані.

Україна – перша у світі за відсотком населення, що володіє криптовалютами

З одного боку, такі високі цифри показують відкритість українців новим технологіям. З іншого – це індикатор відсутності на вітчизняному ринку інструментів для інвестування і невисокого рівня фінансової грамотності. Між іншим, це ще й індикатор рівня корупції в Україні, тому що саме у цьому «секторі економіки» криптовалюти дуже популярні.

Якщо говорити про глобальний ринок, то станом на 2021 рік Triple A оцінює рівень володіння криптовалютою у світі у 3,9% населення, тобто в 300 мільйонів користувачів. Понад 18 000 компаній вже приймають криптовалютні платежі.

Перше місце у світі за абсолютною кількістю криптогаманців тримає Індія – 100 млн (питання, скільки з них належать громадянам КНР, залишається відкритим). На другому місці США – 27 млн, Нігерія третя – 13 млн.

Демографічні показники власників (для усього світу) – 79% чоловіків, 21% жінок; 58% власників віком до 34 років; 82% мають ступінь бакалавра або вище.