4 січня 2022 р. космічний телескоп James Webb завершив дуже складний та важливий етап підготовки до експлуатації – розгортання та натягування останнього, п’ятого шару сонцезахисного екрана.

П’ятишаровий сонцезахисний екран, який у розгорнутому стані має розмір тенісного корту, захистить телескоп від світла й тепла Сонця, Землі та Місяця. Кожен пластиковий екран має товщину з людське волосся, покритий сітловідбивчім металом та забезпечує захист понад 1 мільйон SPF (так, NASA використовує у пресреліз той самий термін, що і виробники сонцезахисних кремів, SPF – сонцезахисний фактор – прим. ред.). Разом п’ять шарів екрана зменшують опромінення Сонця з понад 200 кВт до частки вата. Згідно з розрахунками, максимальна температура першого шару екрану, зверненого до Сонця, становитиме 380 кельвінів, а мінімальна температура п’ятого шару – усього 40 кельвінів.

Розгортання сонцезахисного екрана почалось ще 28 грудня 2021 р. і тривало вісім діб. У процесі було задіяно 139 зі 178 механізмів розблокування James Webb, 70 шарнірних вузлів, 8 двигунів розгортання, приблизно 400 шківів та 90 окремих тросів загальною довжиною приблизно 400 м.

Спочатку James Webb випустив передню та задню конструкції екрана, а також розгорнув телескопічну опорну вежу DTA, після чого розгорнув кормовий щиток, призначений для компенсації тиску сонячного світла, що падає на екран, та прибрав з екранів захисну мембрану, яка оберігала їх від забруднення на Землі. 31 грудня 2021 року обсерваторія розпочала розгортання опорних конструкцій екрана, яке зайняло день. Натяг першого, другого та третього шарів екрана було завершено 3 січня 2022 року, а 4 січня команда фахівців провела натяг четвертого та п’ятого шарів. Загалом це одна з найскладніших та найкритичніших операцій, що коли-небудь проводилися NASA. Саме на неї припадала більша частина небезпечних для телескопа ситуацій, які могли виникнути у процесі.

Наступна важлива операція, запланована на 5 січня 2022 року – це початок розгортання вторинного дзеркала, після чого почнеться розгортання основного дзеркала телескопа. За поточним статусом James Webb можна спостерігати на офіційній сторінці обсерваторії.

На фото фінальне тестове розгортання сонцезахисного екрана на Землі у грудні 2020 р.