Компанія Intel представила на CES 2022 нову лінійку мобільних процесорів. При цьому розробник стверджує, що флагман серії – Core i9-12900HK  – не тільки продуктивніше топового чипа Apple M1 Max, що використовується в 16-дюймових MacBook Pro, але і в цілому є найшвидшим у світі процесором для лептопів.

Intel запевняє, що новий процесор Core i9-12900HK швидший та енергоефективніший за Apple M1 Max

Як підтвердження наводиться діаграма із залежністю продуктивності від енергоспоживання. Як зазначено в підписі, дані для неї отримані в результаті цілочисельних C/C++ багатопотокових бенчмарків SPEC CPU 2017. Для компіляції бінарників використовувалися ICC для чипів Intel/AMD і Xcode 13.1 для процесора Apple.

Згідно з представленими даними, Core i9-12900HK має кращі показники продуктивності на ват, ніж у Apple M1 Max. Та й в цілому він забезпечує більшу швидкодію. Звичайно, одного тесту недостатньо для того, щоб оцінювати можливості чипів та порівнювати їх між собою. Але, очевидно, що є і ситуації, в яких новий CPU Intel виглядає краще. Напевно, будуть і зворотні приклади, але їх не варто очікувати в презентаційних матеріалах Intel.

Нові чипи Intel дійсно продуктивні, але навряд чи Apple жалкує про рішення перейти на власні процесори, особливо з огляду на те, що компанія поспішає перевести на них всю свою лінійку продуктів.