Кен Левін, творець Bioshock і System Shock 2, — геній. Але, як і будь-який геній, він має розум, який важко зрозуміти іншим. Можливо, тому ми ніколи не побачимо його наступного шедевра. Згідно з Джейсоном Шраєром із Bloomberg, розробка наступної гри Левіна знаходиться в хаотичному стані.

Як зізнався сам Левін у 2016 році, робота над Bioshock Infinite коштувала йому великих зусиль і деякий час він був “на межі“. Але через кілька років він готовий взятися за свій наступний проєкт, і у 2017 році Левін розповів на GDC про свою ідею “оповідних цеглинок LEGO”, яка лежить в основі його наступної гри — складної концепції, де NPC взаємодіють з гравцем інноваційними способами, та з цієї взаємодії народжуються ще складніші стосунки, представляючи оригінальний дизайн у геймплеї.

Bloomberg: нову гру Кена Левіна ми побачимо дуже не скоро

І наскільки складним прозвучав його виступ на GDC, настільки ж складною є розробка його нової гри студією Ghost Story Games, яку Левін заснував після виходу Infinite. На відміну від Irrational Games (2K), Ghost Story Games належить Take-Two, нагадує Шраєр. З розмов із колишніми та нинішніми співробітниками Ghost Story Шраєр зрозумів, що робота над новою грою Левіна перебуває у повному хаосі.

Робота над грою кілька разів відновлювалася, а її випуск найближчим часом взагалі не передбачається. Як ви, можливо, пам’ятаєте, ще у 2020 році з’явилися чутки, що перша гра Ghost Story Games знаходиться на фінальній стадії розробки. Після роботи над Infinite з’ясувалося, що Левін “вирізав” із фінальної версії достатньо матеріалу, щоб зробити дві гри.

Bloomberg: нову гру Кена Левіна ми побачимо дуже не скоро

“Подібно до того, як недоброзичливці Левіна визнають художність його ігор, багато співробітників Ghost Story звинувачують його у проблемах проєкту. Левін — поганий менеджер, який не вміє доносити свої ідеї, відчужує і відштовхує підлеглих, що наважуються заперечувати йому або не виконують його вимоги”, — пише Bloomberg, посилаючись на власні джерела.

Колишні співробітники описують деякі з його ідей і діляться своїм нерозумінням того, як команда з менш ніж 30 осіб може впоратися з амбітною концепцією, що не поступається видінням і масштабом Bioshock. “Кен хотів зробити гру рівня ААА, але з “бюджетною” командою. Це неможливо”, – розповідає Bloomberg один із колишніх співробітників Ghost Story. Водночас інший колега Левіна зазначає, що свобода, яку Take-Two надала майстру, має свої плюси: у нього немає стресу та дедлайнів, які супроводжували його в Irrational Games.

Насамкінець Bloomberg демонструє, що таємничий проєкт Левіна стає ледве не найбільшим “довгобудом” в історії — на розробку вже пішло сім з половиною років. Для порівняння, робота над оригінальним Bioshock зайняла п’ять років, Halo Infinite – шість років, Red Dead Redemption – сім років.