На честь 35-ї річниці з моменту початку виробництва на заводі в Сандерленді (Великобританія), компанія Nissan оголосила про випуск особливої модифікації Nissan Bluebird – першого автомобіля, який зійшов з конвеєра заводу у 1986 році. Автомобіль під назвою “Newbird” отримав повністю електричний привод від Nissan LEAF – інноваційного електромобіля для масового ринку, який започаткував глобальну тенденцію до електрифікації транспорту.

Унікальний електромобіль: 35-річна модель Nissan Bluebird з електричним приводом від сучасного Nissan LEAF

Для інтеграції електричного привода LEAF модель Nissan Bluebird зазнала значних модифікацій. Замість оригінального бензинового двигуна й коробки перемикання швидкостей, цей унікальний електромобіль отримав двигун LEAF, інвертор та акумуляторну батарею місткістю 40 кВт⋅год. При цьому модулі батареї встановили у моторному відсіку й багажнику для оптимального розподілу ваги.

Підсилювач керма, гальмівну систему та систему опалення модернізували так, щоб забезпечити їх роботу з живленням від акумуляторної батареї. Крім того, автомобіль отримав спеціально розроблену підвіску, розраховану на додаткову вагу модулів АКБ. Зовнішньою ознакою модернізованої електрифікованої версії слугує розташована на капоті оригінальна емблема Nissan зі світлодіодним підсвічуванням. Для екстер’єру автомобіля розташована в Лондоні компанія Nissan Design Europe розробила новий графічний стиль, надиханий традиціями споживчого дизайну зразка 1980-х років у поєднанні з естетикою 21-го століття.

Для заряджання автомобіля використовується зарядний порт, розташований на місці заливної горловини паливного бака. Автомобіль можна заряджати змінним струмом потужністю до 6,6 кВт, рівень заряду акумуляторної батареї показує індикатор рівня палива. Хоча автомобіль ще не пройшов сертифікацію, розрахунковий запас ходу на одному заряді становить близько 210 км, а прискорення від 0 до 100 км/год триває менш як 15 секунд.

Нагадаємо: завод Nissan у Сандерленді офіційно відкрився у вересні 1986 року і відтоді працює без перерв. Загальний обсяг виробництва за період з 1986 року по теперішній час перевищує 10,5 мільйонів автомобілів.

Унікальний електромобіль: 35-річна модель Nissan Bluebird з електричним приводом від сучасного Nissan LEAF

Першим автомобілем, що зійшов з конвеєра у 1986 році, був Nissan Bluebird Job 1. Відтоді в до сьогодні, завод у Сандерленді випускав багато моделей, що стали бестселерами компанії, включно з актуальним електрокаром Nissan LEAF.