Як повідомляє видання The Japan Time, вчені з Токійського столичного інституту медичних наук працюють над вакциною проти COVID-19, яка не тільки забезпечує довічний імунітет проти вірусу SARS-CoV-2, а також може транспортуватися при кімнатній температурі.

У вакцині, яку розробляють доктор Мічінорі Кохара та його команда, як основа використовується найуспішніша в історії людства вакцина – вакцина проти віспи. Вчені використовують дезактивований штам вірусу віспи Vaccinia virus (VACV або VV), того самого, що дав назву самої концепції вакцинації, та замінюють деякі його білкові компоненти білками SARS-CoV-2.

Хоча рекомбінація білкового шипа з іншим механізмом доставки є зараз загальною стратегією, що використовується в розробці вакцини, доктор Кохара впевнений, що його вакцина може за допомогою однієї дози викликати сильний клітинний імунітет, який забезпечує довгостроковий захист.

Експерименти проведені на мишах, показали, що у вакцинованих гризунів високий рівень антитіл зберігався протягом понад 20 місяців, тобто усе життя. При використанні двох доз з інтервалом в три тижні, рівень антитіл збільшувався у десять разів.

Подібні ж експерименти на макаках показали, що вакцина захистила їх від інфекції. Через сім днів після того, як макаки були заражені на коронавірус, рівень вірусу в організмі залишався нижчим за межі виявлення.

За словами доктора Кохара, нова вакцина також створює менше побічних ефектів у порівнянні з іншими вакцинами, які отримали дозвіл на екстрене використання. Кохара стверджує, що непатогенний штам, використаний у розробці, не здатен до реплікації у ссавців і буде викликати менше побічних реакцій.

Дослідники випробували вакцину проти чотирьох раніше зареєстрованих варіантів коронавірусу, і виявили, що вона ефективна. Кохара сказав ЗМІ, що очікує, що вона також спрацює проти Omicron, а також заявив, що вакцину можна зберігати при кімнатній температурі, що полегшить транспортування та введення в країнах, що розвиваються.

Токійський столичний інститут медичних наук не має досвіду комерційної реалізації вакцин, тому підписав контракт з японським виробником ліків Nobelpharma (https://www.nobelpharma.co.jp/en/) для проведення клінічних випробувань. Очікується, що перша та друга фази клінічних випробувань на людях розпочнуться лише у 2023 році. Якщо все піде добре, вакцина може бути комерційно доступна у 2024 році.