Як ми й повідомляли раніше, 1 січня в Україні набула чинності нова редакція Закону “Про електронні комунікації”, в якій з’явилися значні нововведення. Проте доволі багато ЗМІ приписало до них вимогу, якої насправді немає в законі. Йдеться про нібито необхідність пройти ідентифікацію в оператора до 1 січня 2025 року, тобто по суті прив’язати SIM-карту до паспорта. Така умова справді обговорювалася під час розробки законопроєкту, але його фінальна версія не містить цих положень.

Насправді нова редакція Закону “Про електронні комунікації” зберігає за користувачем можливість отримувати послугу знеособлено. Про це йдеться у Статті 104:

Кінцевий користувач має право отримувати послугу знеособлено відповідно до правил надання та отримання електронних комунікаційних послуг та умов надання послуг, встановлених постачальником електронних комунікаційних послуг.

Також в Статті 104 зазначено, що рішення про ідентифікацію для отримання електронних комунікаційних послуг залишається за користувачем. Це його право, а не обов’язок:

Кінцевий користувач, не ідентифікований постачальником електронних комунікаційних послуг, має право здійснити ідентифікацію в порядку, встановленому регуляторним органом, у тому числі дистанційну із застосуванням відповідно до законодавства про електронні довірчі послуги будь-яких засобів електронної ідентифікації середнього та високого рівнів довіри, передбачених зазначеним порядком ідентифікації.

Єдиний випадок, коли оператор має вимагати в анонімного абонента пройти ідентифікацію, це у разі втрати SIM-карти чи e-SIM. Щоб запобігти випадкам шахрайства з крадіжкою мобільного номеру.

Відновлення послуг у разі втрати електронних ідентифікаційних засобів знеособленим (анонімним) абонентом (у тому числі SIM-карти, е-SIM, налаштування інтернет-роутера тощо) здійснюється за умови ідентифікації цього абонента у постачальника електронних комунікаційних послуг та надання персональних даних.

Отже, ідентифікація або підписання угоди з оператором з наданням йому паспортних даних, залишається на вибір користувачів.