В Китаї на 2022 рік продовжиться заборона на видачу нових ліцензій на відеоігри, що змусило багато невеликих компаній, пов’язаних з індустрією, закрити свої операції та спонукало найбільших видавців галузі продовжити розширення за кордоном, пише South China Morning Post.

Національне управління преси та публікацій (NPPA), яке відповідає за ліцензування відеоігор у Китаї, не публікувало список затверджених нових ігор з кінця липня. Це є найдовшою в країні зупинкою дії нових ліцензій на ігри після дев’ятимісячної перерви у 2018 році, яка сталася після зміни нормативних документів.

В результаті тисячі невеликих студій та компаній, пов’язаних із відеоіграми, включаючи ті, що займаються мерчандайзингом, рекламою та видавництвом, припинили свою діяльність за останні кілька місяців. Близько 14 000 цих підприємств з липня було знято з реєстрації, згідно з повідомленням державної газети Securities Daily, яка посилається на дані компанії Tianyancha, що відстежує реєстри підприємств.

Ця цифра означає значне прискорення закриття фірм, пов’язаних з іграми, у порівнянні з 18 000 компаній, які закрилися протягом 2020 року.

Великі фірми, такі як власник TikTok ByteDance, китайський пошуковий гігант Baidu і Tanwan Games, скоротили свої збитки, звільнивши ряд співробітників, які брали участь у бізнесі відеоігор.

Тим часом лідери галузі Tencent Holdings і NetEase вкладають більше ресурсів у закордонні ринки. Tencent із Шеньчженя, який керує найбільшим у світі бізнесом із відеоігор коштом доходів супердодатка WeChat, планує відкрити нову студію розробки відеоігор у Сінгапурі під дочірньою компанією TiMi Studio Group. TiMi є розробником двох найбільших хітів Tencent для мобільних ігор, Honor of Kings та Call of Duty: Mobile. Нова сінгапурська студія стане четвертим закордонним розробником TiMi після тих, що знаходяться в Лос-Анджелесі, Сіетлі та Монреалі.

Нещодавнє закриття компаній та звільнення показують посилення регуляторної невизначеності в Китаї, який вважається найбільшим і найприбутковішим ринком відеоігор у світі. Через це компаніям стає все важче інвестувати та розробляти нові проєкти з відеоігор на внутрішньому ринку.

До того в NPPA не надали ні офіційного пояснення щодо останнього призупинення, ні жодних натяків на те, коли відновиться процес затвердження нових відеоігор. З травня 2019 року регулятор зазвичай оголошує нові ліцензовані ігри в середині або в кінці кожного місяця. Щомісяця зазвичай затверджується від 80 до 100 ігор.

Заморожування нових ліцензій відбулося через кілька місяців після того, як Голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін підняв проблему ігрової залежності серед молоді країни під час Народної політичної консультативної конференції Китаю, іншої половини щорічного заходу “двох сесій” Китаю в березні. Інший захід у боротьбі “ігровою залежністю” – щотижневе тригодинне обмеження ігор для неповнолітніх, було оголошено в серпні.