Після релізу Windows 11, як і у випадку багатьох попередніх систем від Microsoft, вона отримала свою порцію негатива від досить великої кількості користувачів. І одним з “нововведень”, що отримало багато критичних відгуків, стало виключення можливості перетягування файлів на панель завдань.

Для багатьох користувачів Windows 10 це був швидкий та зручний спосіб відкрити документ у програмі, що вже запущена — але у Windows 11 така операція неможлива, єдиним альтернативним варіантом є використання drag-n-drop з одночасним натисканням Alt-Tab та вибором потрібної програми. Звісно, це зовсім не так зручно, як було, але це хоч щось. Microsoft, судячи з усього, вже усвідомила, що це було погане рішення, тому зараз вже є інформація, що ця функціональність повернеться з оновленням до версії Windows 11 22H2.

Якщо ж ви не бажаєте терпіти ще пів року, а то й більше, є й інший вихід — скористатися утилітою з відкритим кодом “Windows 11 Drag & Drop to the Taskbar (Fix)”. Її назва говорить сама за себе, ніякого користувацького інтерфейсу в неї немає — після запуску її іконка з’являється у системному треї та дозволяє відкрити сайт проєкту або “сконфігурувати” утиліту (наразі все, що може зробити користувач — увімкнути чи вимкнути її автоматичний запуск під час старту Windows).

Як додати перетягування файлів до відкритих програм на таскбарі у Windows 11

Працює утиліта дуже просто — коли ви перетягуєте файл на іконку на таскбарі, вона чекає кілька мілісекунд, після чого ініціює виконання команди “Win + T” — зазвичай ця комбінація використовується для перемикання між програмами на таскбарі, але утиліті вона потрібна для відкриття файлів. На жаль, вона не дозволяє закріпляти файли на таскбарі, й така функціональність у майбутньому в ній не планується.