Університет Кіото в Японії втратив близько 77 ТБ дослідницьких даних через помилку в системі резервного копіювання суперкомп’ютера Hewlett-Packard. Інцидент стався між 14 та 16 грудня 2021 року і призвів до того, що 34 мільйони файлів від 14 дослідницьких груп були стерті як із системи, так і з файлу резервного копіювання.

Після проведення розслідування з метою визначення наслідків втрати 77 ТБ дослідницьких даних університет прийшов до висновку, що робота чотирьох дослідницьких груп взагалі не може бути відновлена. Усі постраждалі користувачі були індивідуально повідомлені про інцидент електронною поштою, проте ніяких подробиць про тип втраченої роботи опубліковано не було.

Kyoto University supercomputer cluster loses 77 TB
Kyoto University supercomputer cluster

Наразі процес резервного копіювання зупинено. Щоб запобігти повторній втраті даних, університет скасував систему резервного копіювання та планує застосувати удосконалення та знову ввести її в дію у січні 2022 року. Планується, що крім повного резервного копіювання дзеркал будуть створюватися інкрементні резервні копії, які охоплюють файли, змінені з часу останнього резервного копіювання.

Кіотський університет вважається одним з найважливіших науково-дослідних інститутів Японії та посідає друге місце за обсягом інвестицій у наукові дослідження з національних грантів. Його наукові досягнення та значущість особливо помітні в галузі хімії, де він займає четверте місце у світі, при цьому він також робить внесок у біологію, фармакологію, імунологію, матеріалознавство та фізику. Зрозуміло, що втрата 77 ТБ даних завдала багатьом з цих досліджень непоправного удару.