Альбоми Адель, ABBA та Еда Ширана названі причиною того, що продаж вінілових платівок досяг п’яти мільйонів у Великобританії — вперше з 1991 р. Майже чверть альбомів (точніше, 23%), куплених цього року мешканцями Туманного Альбіону, були на вінілі. Найпопулярнішим серед них є “Voyage” групи ABBA.

Це 14-й рік поспіль зростання для аналогових носіїв у нашому наскрізь цифровому світі. Продаж зріс на 8% у порівнянні з 2020 роком. Водночас продажі компакт-дисків продовжують падати. Було куплено лише 14 мільйонів CD – найнижчий показник із 1988 року.

Adele та ABBA очолюють бум продажів музики на вінілі на межі 2021 та 2022 років

Відродження вінілу тривало протягом 2021 року, повідомляє музична індустрія. Це сталося попри серйозні затримки у виробництві, спричинені поєднанням проблем COVID-19, ланцюжка постачання та нестачі робочої сили, а також дефіцитом сировини, такої як полівінілхлорид та папір.

Зрозуміло, продажі фізичних форматів поступаються місцем популярності стрімінговим сервісам, на частку яких припадає приблизно 80% споживання музики. Проте наявність альбому на CD та вінілі відіграє ключову роль у досягненні артистами першого місця у чартах. Наприклад, альбом Адель “30” за п’ять тижнів перебування на вершині чарту отримав 75% продажу на фізичних носіях.