Три професори (Анджана Сусарла, професор інформаційних систем Університету штату Мічиган, Дам Хі Кім, асистент кафедри комунікацій Університету Аризони, та Ітан Цукерман, доцент кафедри публічної політики, комунікації та інформації, UMass Amherst) передбачили, як розвиватиметься дезінформація у соціальних мережах у 2022 році. На думку дослідників, без суворого регулювання хибна інформація у мережі зростатиме.

Експерти, опитані TechXplore, зазначили, що відсутність незалежних аудитів, прозорості у перевірці фактів, а також расові та гендерні упередження, що лежать в основі алгоритмів соціальних мереж, вимагають вживання регулювальних заходів у 2022 році.

Вони також дійшли висновку, що соціальні мережі можуть поділяти людей. Користувачі схильні звинувачувати журналістів та політиків у розповсюдженні фальшивих новин, хоча не лише вони можуть створювати неправдиву інформацію.

Люди стають все більш недовірливими до різних державних установ через те, що стикаються з великою кількістю фальшивих новин. І це може стати проблемою для демократії, кажуть експерти.

На їхню думку, фальшивки все частіше сприйматимуться як пропаганда у 2022 р. Експерти вважають, що поточний рік може стати критичним та переломним у питаннях дезінформації та регулювання соцмереж.