Сьогодні набули чинності зміни до закону про електронні комунікації, які передбачають, що пройти процедуру відновлення SIM-карти, eSIM та навіть відновити втрачені налаштування роутера можна буде за паспортом та засобами електронної ідентифікації високої та середньої довіри відповідно до Закону України “Про електронні довірчі послуги”. Як зазначається в законі:

Відновлення послуг у разі втрати електронних ідентифікаційних засобів знеособленим (анонімним) абонентом (у тому числі SIM-карти, е-SIM, налаштування інтернет-роутера тощо) здійснюється за умови ідентифікації цього абонента у постачальника електронних комунікаційних послуг та надання персональних даних.

Деякі ЗМІ повідомляють, що українців зобов’язали до 1 січня 2025 року здійснити ідентифікацію у постачальника електронних комунікаційних послуг. Тобто маючи передплачений номер зареєструвати його з документами в оператора. Проте, в самому законі про це не йдеться, там залишилася норма про добровільну реєстрацію та обов’язкову ідентифікацію тільки в разі втрати номера.