З 1 січня в Україні набув чинності закон “Про електронні комунікації”, який крім необхідності відновлення SIM-карти тільки після ідентифікації передбачає ще декілька важливих нововведень. Зокрема він визначає, що широкосмуговий доступ в інтернет тепер є універсальною послугою. Це зобов’язує постачальників послуг забезпечити його доступність на всій території України. Своєю чергою держава має компенсувати постачальникам витрати, що будуть понесені внаслідок виконання зобов’язання з розгортання електронних комунікаційних мереж.

Також універсальні електронні комунікаційні послуги широкосмугового доступу до мережі Інтернет у фіксованому місці повинні забезпечувати швидкість відповідно до показників та параметрів, встановлених центральним органом виконавчої влади у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектра.

Центральний орган виконавчої влади у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектра повинен встановлювати показники на рівні, достатньому для підтримки доступу споживачів до таких послуг (сервісів):

1) електронна пошта;

2) пошукові системи, що дають змогу здійснювати пошук усіх типів інформації;

3) основні електронні засоби навчання та освіти;

4) засоби масової інформації в мережі Інтернет;

5) електронна комерція;

6) інтернет-банкінг;

7) доступ до послуг електронного урядування (електронних адміністративних послуг);

8) соціальні мережі та сервіси обміну повідомленнями в мережі Інтернет;

9) голосові та відеоз’єднання.

Крім того, постачальники послуг тепер зобов’язані інформувати споживача про певний перелік інформації щодо послуг, їх якості до укладення з ними договору. До такого переліку належить:

  • інформація про загальну вартість електронних комунікаційних послуг, включаючи податки, а також усі додаткові платежі;
  • вартість технічного обслуговування і допомоги користувачу;
  • прогнозована максимальна швидкість (для мобільного зв’язку) і мінімальна, середня та максимальна швидкість інтернету (для фіксованого зв’язку).

Також у користувачів з’явилася можливість не тільки обирати вид та кількість електронних комунікаційних послуг, але й право отримувати їх окремо, а не в складі пакета послуг. Наприклад, користувач має право на мобільний інтернет без прив’язки до пакета послуг з голосовими дзвінками та SMS.  Проте як зазначає закон, це можна отримати лише за наявності технічної можливості.

Спам тепер офіційно поза законом, як зазначає Стаття 120 – забороняється умисне масове розилання електронних, текстових та/або мультимедійних повідомлень без згоди (замовлення) кінцевих користувачів (спаму) на їх адреси електронної пошти або термінальне обладнання. Єдине, операторам дозволено масово розсилати повідомлення, якщо вони пов’язані з наданням ними електронних комунікаційних та/або інформаційних послуг.  Також спамом не вважаються особисті повідомлення кінцевих користувачів, які не носять масового характеру та розсилаються з некомерційною метою.

Загалом, надсилання реклами з метою продажу товарів або послуг можливе лише за умови наявності згоди кінцевого користувача, в тому числі в електронній формі, та якщо є можливість безплатно в будь-який час у простій та зрозумілій формі відмовитися від розсилки.