Компанія China Mobile International (CMI), що представляє міжнародний підрозділ China Mobile і є одним із найбільших державних операторів мобільного зв’язку Китаю, найближчим часом покине Канаду у зв’язку з виходом указу федерального уряду країни, який пояснює своє рішення міркуваннями національної безпеки.

У вівторок CMI оголосила на своєму сайті про закриття своєї мережі CMLink із 5 січня 2022 року. За словами компанії, оголошення було зроблено “на прохання федерального уряду Канади”. У заяві йдеться, що з 28 грудня CMI не прийматиме нові запити на передплату на свою мережу, а всі SIM-картки, які не були активовані до 5 січня 2022 року, будуть анульовані.

CM Link є дочірньою компанією CMI, яка відповідає за діяльність China Mobile на канадському ринку. Компанія має дві торгові точки в Британській Колумбії – Lansdowne Centre в Річмонді та Crystal Mall в Бернабі.

У січні цього року федеральний уряд Канади повідомив CMI Canada, що аналіз операцій показав, що уряд Китаю може використовувати бізнес-оператора для втручання у справи країни. Потім у серпні уряд видав розпорядження, яке вимагає від материнської компанії China Mobile ліквідувати або продати свій бізнес у Канаді протягом 90 днів.

CMI Canada заперечила рішення канадського уряду в суді, але без успіху. Під час судового засідання представник уряду зазначив, що China Mobile є державним підприємством Китаю, “країни, яка становить значну загрозу для Канади та канадців через свої операції зі шпигунства та іноземного втручання”.