Шлях до масового розгортання Wi-Fi 6E відкрито: суд у США визнав діапазон 6 ГГц неліцензійним

Апеляційний суд США по округу Колумбія підтвердив рішення Федеральної комісії зв’язку (FCC) від квітня 2020 року про відкриття діапазону 6 ГГц для неліцензійного використання. Насамперед це торкнеться стандарту Wi-Fi 6E, але не обмежиться ним.

Базовий стандарт Wi-Fi 6 забезпечує більш надійне та ефективне з’єднання в тих же діапазонах, що й попередні рішення, а нова версія Wi-Fi 6E працює в діапазоні 6 ГГц на додаток до 2,4 та 5 ГГц. Паралельно ведеться робота над майбутнім стандартом IEEE 802.11be (або Wi-Fi 7), який забезпечить швидкість до 46 Гбіт/с, але за планами це відбудеться не раніше 2024 року. У сучасному стандарті 6 ГГц бездротовий зв’язок забезпечує ту ж швидкість, що й 5 ГГц, але з меншим потенціалом перешкод від інших пристроїв та сусідніх мереж.

Проти планів FCC деякий час тому виступив оператор мобільного зв’язку AT&T, який використовує діапазон 6 ГГц для організації з’єднань у рамках своєї інфраструктури всередині приміщень, але агентство заперечило, що його рішення стосується малопотужних мереж, які працюють в основному всередині приміщень. Аналогічний конфлікт в цей час назріває навколо сантиметрового діапазону (C-Band) для мереж 5G, який теоретично може створювати перешкоди для авіаційного обладнання, зокрема для радіовисотомірів.

Стверджується, що виділена FCC смуга частот зарезервована не тільки для потреб Wi-Fi 6E: іноді оператори зв’язку будуть використовувати неліцензовані частоти на додаток до основних, щоб зробити з’єднання більш стабільним та збільшити швидкість передачі даних.

Більше коментарів!