Аналітична компанія Emsi Burning Glass, яка збирає та аналізує мільйони оголошень про вакансії, провела дослідження навичок IT-спеціалістів, які були потрібні роботодавцям у 2021 році. Аналіз показує, що спеціалізація на управлінні проєктами та розробці програмного забезпечення разом із SQL відкрила для IT-спеціалістів більше можливостей протягом останніх 12 місяців.

Так виглядає топ навичок IT-спеціалістів, які працедавці хотіли протягом 2021 року:

У 2021 році найбільш потрібними навичками для IT-спеціалістів стали управління проєктами та SQL

Якщо звернути увагу на мови, то явне домінування SQL над надпопулярними, широко використовуваними мовами, такими як Python, Java та JavaScript, може стати несподіванкою. Але є проста причина, чому так багато компаній вимагають IT-спеціалістів, які володіють SQL: це мова програмування для керування реляційними базами даних і запитів, що робить її основою найважливіших операцій з даними багатьох організацій.

За даними Emsi Burning Glass, середня винагорода за роботу, пов’язану з SQL, становить в США $92 000, та збільшується до $122 000 і вище при правильному поєднанні навичок та досвіду. Керування проєктами також залишалося обов’язковою навичкою для роботодавців протягом 2021 року. Середня зарплата керівника проєкту становить $80 280, яка (знову ж таки) зростає, якщо у співробітника є необхідне поєднання навичок та досвіду.