За минулий рік столиця України піднялася на 16 пунктів у світовому рейтингу розумних міст Smart City Index та зайняла 82 місце, обігнавши такі міста як Рим, Стамбул та Лісабон. Краща позитивна динаміка за рік лише у трьох міст – Ріяда (+23 пункти), Сарагоси (+33 пункти) та Сеула (+34 пункти).

Щорічне дослідження Smart City Index проводить швейцарський незалежний академічний заклад Центру світової конкурентоспроможності (IMD) та Сінгапурський університет технології та дизайну, враховуючи економічні та технологічні показники й опитування жителів міст – по 120 громадян у кожному зі 118 міст. При розрахунку фінального рейтингу Smart City Index береться до уваги показники міста за три останніх роки, а також його позиція відносно до інших міст з країн із близьким Індекс людського розвитку (ІЛР) ООН. Україна належати до країн з високим ІЛР та станом на 2019 рік посідає за цим показником 74 місце у світі разом з Гренадою, Мексикою та Сент-Кіттс і Невіс.

Цього року лідерами загального рейтингу Smart City Index, у якому враховуються 118 міст, стали Сінгапур, Цюрих, Осло, Тайбей та Лозанна. Київ посідає 82 місце, трохи відстаючи від Кракова та Мілана, але випереджаючи Марсель та Токіо.

Щодо Києва. Серед онлайн-сервісів кияни позитивно відзначили купівля квитків у громадський транспорт, сервіси паркування, е-документи. Водночас затори на дорогах, забруднення повітря та доступне житло є питаннями, які турбують жителів столиці.

З повним звітом, який містить 133 сторінки та детальну інформацію по кожному місту, можна ознайомитися на сайті IMD.

P.S. Будем сподіватися, що наступного року в IMD спроможуться написати англійську назву Києва правильно.