Чи це поїзд, чи автобус – незрозуміло. Але йдеться про Японію, тому це може бути будь-що. Але взагалі це DMV – дворежимний автомобіль (dual-mode vehicle). Він однаково успішно рухається вулицями, шосе і залізничними коліями. І 25 грудня він офіційно вийшов на вулиці японського міста Кайо у префектурі Токусіма.

DMV виглядає як фургон і рухається на звичайних шинах асфальтованою дорогою. Але коли він під’їжджає до залізничної розв’язки, сталеві колеса висуваються із нижньої частини автомобіля на залізничне полотно! Таким чином, він стає по суті вагоном. Колеса поїзда підіймають передні шини з рейок, у той час, як задні колеса залишаються опущеними, щоб рухати DMV залізничними коліями.

За словами генерального директора Asa Coast Railway (компанії, яка керує проєктом), транспортні засоби такого роду можуть допомогти невеликим містам, таким як Кайо, з населенням, що скорочується, де місцеві транспортні компанії почали ставити собі питання, як впоратися з ситуацією.

“DMV може збирати місцевих жителів як автобус, а потім перевозити їх по залізничній лінії”, – пояснюють у компанії. “Ми очікуємо, що це буде дуже популярна форма громадського транспорту, особливо у сільських районах з населенням, що старіє”.

Японське диво DMV — чи то поїзд, чи то автобус [відео]

DMV може перевозити до 21 пасажира і рухається залізничними лініями зі швидкістю 60 км/год. На дорогах загального користування він розвиває швидкість близько 100 км/год, згідно з даними Asa Coast Railway. У компанії сподіваються, що цей проєкт спонукає любителів залізниць зі всієї Японії відвідати Кайо у якості туристів.