Китайська академія наук на замовлення прокурора Шанхаю розробила програму, яка використовуючи штучний інтелект може вивчати кримінальні справи та висувати звинувачення, повідомляє South China Morning Post. Для того, щоб натренувати алгоритми розробники створили модель з використання 17 тис. справ, що розглядалися прокуратурою з 2015 по 2020 рік. Розробники заявляють, що програма може ухвалити правильне рішення про висунення звинувачення у 97% випадків на підставі знайомства з матеріалами справи. Для цього вона аналізується приблизно по тисячі параметрів.

Ще з 2016 року прокурори у Китаї активно використовують машинні алгоритми для оцінки переконливості доказів провини та ступеня небезпеки ймовірного злочинця для суспільства. Відповідна програма отримала назву “Система 206” і зокрема вона надає рекомендації щодо обрання запобіжного заходу, але підсумкове рішення нібито має прийняти прокурор. Проте невідомо, наскільки часто співробітники прокуратури не погоджуються з рішенням “Системи 206”. А для нової системи це взагалі буде неважливо, адже вона може розбирати процес зовсім без участі людей.

Поки що програма натренована для роботи з вісьмома типами злочинів, які найчастіше трапляються в Шанхаї, до них відносяться дрібні крадіжки, скімінг карток, небезпечне водіння, незаконні азартні ігри, навмисні тілесні ушкодження, шахрайство та “провокування неприємностей.

Розробники програми планують, що в майбутньому вона навчиться розпізнавати й менш розповсюджені звинувачення, а також висувати одразу кілька звинувачень одному підозрюваному. У Китайській академії вважають, що їхня розробка дозволить розвантажити працівників прокуратури.

Проте критики вважають, що звинувачення, висунуті штучним інтелектом навченим лише на прецедентах, можуть бути помилковими, адже не враховують соціальні умови, які можуть змінюватися. Крім того, у випадку помилки незрозуміло, хто має нести відповідальність — програма чи її розробники.