Ізолювати Китай від технологічних інновацій намагаються не лише США, а і їхні найближчі союзники в азійському регіоні. Японія, зокрема, починає застосовувати таку тактику.

У лютому 2022 року японські законодавці розглянуть документ про захист інтелектуальної власності, який дозволить засекретити всі розробки, що мають стратегічне значення для національної безпеки та економіки країни.

Що планує Японія

Спеціальний комітет визначатиме, чи слід зареєструвати винахід у публічному патентному реєстрі чи засекретити його. В останньому випадку, навіть після 18 місяців з дати реєстрації, патент не з’явиться у публічній базі даних патентного відомства.

Японія у 2022 році засекретить патенти, що мають важливе значення для безпеки

Таким чином, Японія хоче обмежити доступ “недоброзичливців” до розробок своїх фахівців у галузі ядерної енергетики та квантових обчислень. Щоб японським компаніям не довелося зазнавати збитків від недоотриманих ліцензійних платежів, влада готова компенсувати їм до 5% їх доходів протягом 20 років.

Водночас уряд має намір обмежити імпорт обладнання компаній, що працюють в інфраструктурному секторі. Оператори зв’язку, банки та енергетичні компанії не зможуть безконтрольно купувати іноземне обладнання – переважно китайське.

Спеціальний комітет затверджуватиме закупівлі іноземного обладнання, і якщо він має підстави підозрювати, що воно ненадійне з погляду кібербезпеки, угоди не будуть схвалені.