Агентство військових розробок DARPA розпочало другий етап своєї програми Manta Ray, метою якої є створення серії автономних підводних дронів, які здатні виконувати далекі океанські місії автономно, без підтримки людини для дозаправлення, обслуговування або логістики.

На другому етапі DARPA уклала контракт із зовнішніми підрядниками на створення та постачання одного повномасштабного демонстраційного дрона. Вибрані підрядники – Northrop Grumman Systems Corporation та Martin Defense Group, повідомило агентство.

Вчені DARPA створили короткий відеоролик, який показує, чого очікується від підводних безпілотників.

Місія є завданням, що вражає. Підводні дрони повинні бути абсолютно самодостатніми у складному океанічному середовищі. Їм доведеться зупинятися і заряджати власні батареї, збираючи енергію із джерел, що є в океані. Вони повинні вміти відчувати, виявляти та уникати будь-яких перешкод, включаючи заплутування у водних рослинах, уникати подряпин від підводного каміння та коралів і не застрягати у глибоких ущелинах.

Поряд з цим, підводні дрони повинні мати високу корозійну стійкість, щоб протистояти впливу солоної океанської води, яка схильна роз’їдати метал. Крім того, роботам доведеться мати справу з широким спектром мікро- та макроорганізмів, які намагатимуться оселитися на поверхні дронів.

При цьому апарати повинні будуть здійснювати автономну навігацію, підтримувати зв’язок із приладами на поверхні та нести значне корисне навантаження – можливо протягом декількох місяців. І не тільки все це, але їх має бути важко знайти.

І якою б не була наша реакція на цю новину, зрозуміло, що агентство військових розробок думає про неї саме у першу в останню чергу.