Toshiba представила сонячні панелі, що додають електромобілям 35 км щоденного запасу ходу

Японська компанія Toshiba пообіцяла “дешево” збільшити щоденний запас ходу електромобілів на 35 км, для чого використовуватимуться нові сонячні панелі з дуже високою ефективністю. Що ще цікавіше, вартість нових сонячних панелей не вище, ніж у стандартних сонячних панелей, які використовуються зараз.

Висока ефективність досягається шляхом використання двошарових сонячних елементів, перший шар яких виготовлений з дешевого оксиду міді (Cu2O), а другий шар зі звичайного кремнію. Toshiba представила перший прототип цих сонячних батарей у 2019 році, коли вони продемонстрували ефективність у 22%.

Наступні вдосконалення технології виготовлення прозорого шару збільшили його ефективність до 8,4%, довівши загальну ефективність до 27,4%. Для порівняння, найефективніший сьогодні кремнієвий фотоелемент демонструє ККД 26,7%.

Компанія заявила, що продовжуватиме вдосконалювати свою нову технологію нанесення верхнього прозорого шару поверх кремнію, щоб кожен із шарів більш ефективно поглинав свою довжину хвилі світла, у той час, коли верхній шар залишається максимально прозорим для нижнього шару.

Кінцевою метою є досягнення ККД верхнього шару у 10% при збереженні прозорості 80%. Саме у цьому випадку сонячна панель з таких фотоелементів, встановлена на поверхні електромобіля, може збільшити його добовий запас ходу на 35 км.

Більше коментарів!