Японська компанія Toshiba пообіцяла “дешево” збільшити щоденний запас ходу електромобілів на 35 км, для чого використовуватимуться нові сонячні панелі з дуже високою ефективністю. Що ще цікавіше, вартість нових сонячних панелей не вище, ніж у стандартних сонячних панелей, які використовуються зараз.

Висока ефективність досягається шляхом використання двошарових сонячних елементів, перший шар яких виготовлений з дешевого оксиду міді (Cu2O), а другий шар зі звичайного кремнію. Toshiba представила перший прототип цих сонячних батарей у 2019 році, коли вони продемонстрували ефективність у 22%.

Наступні вдосконалення технології виготовлення прозорого шару збільшили його ефективність до 8,4%, довівши загальну ефективність до 27,4%. Для порівняння, найефективніший сьогодні кремнієвий фотоелемент демонструє ККД 26,7%.

Toshiba Solar

Компанія заявила, що продовжуватиме вдосконалювати свою нову технологію нанесення верхнього прозорого шару поверх кремнію, щоб кожен із шарів більш ефективно поглинав свою довжину хвилі світла, у той час, коли верхній шар залишається максимально прозорим для нижнього шару.

Кінцевою метою є досягнення ККД верхнього шару у 10% при збереженні прозорості 80%. Саме у цьому випадку сонячна панель з таких фотоелементів, встановлена на поверхні електромобіля, може збільшити його добовий запас ходу на 35 км.