Перша енергія від найбільшої у світі вітряної електростанції Hornsea 2 (потужність 1,32 ГВт), розташованої за 89 км від східного узбережжя Великої Британії, була отримана в результаті встановлення морської підстанції змінного струму (OSS) та станції компенсації реактивної потужності (RCS) наприкінці жовтня 2021 року.

Після завершення будівництва всього комплексу Hornsea 2, енергія передаватиметься від 165 вітряних турбін по 373 км кабелів масиву на OSS та RCS, а також до національної мережі по 390 км морських та 40 км берегових кабелів, які закінчуються на береговій підстанції в Кіллінгхолмі.

Запущено найбільшу у світі морську вітряну електростанцію Hornsea 2

Майбутнє проєкту Hornsea 2

Ще два проєкти в зоні Hornsea також знаходяться на стадії реалізації: Hornsea 3 у процесі отримання дозволів на будівництво, а Hornsea 4 в цей час на стадії планування. У сукупності ці проєкти зроблять значний внесок у досягнення мети уряду Великої Британії щодо досягнення нульового рівня викидів парникових газів до 2050 року.

“Отримання першої енергії – важлива віха для проєкту і  момент гордості для всієї команди”, – говорить Патрік Харнетт, директор програми Hornsea 2. “Будівництво проєкту такого розміру і масштабу можливе лише завдяки тісній, наполегливій співпраці та відданості справі. Звідси вже видно фінішну пряму, коли ми встановимо турбіни й продовжимо випробування, введення в експлуатацію і подачу енергії на наш вітропарк у новому році. Велика подяка всім, хто працював під час пандемії, щоб зберегти проєкт у робочому стані”.