Протягом кількох тижнів дослідники з Армійського науково-дослідного інституту імені Уолтера Ріда (США) сподіваються оголосити про успіх випробування на людях створеною ними вакцини проти Omicron та і навіть майбутніх штамів COVID-19. Більш того, вакцина має буду ефективною навіть проти попередніх вірусів SARS-походження, які вбили мільйони людей у всьому світі.

Це досягнення є результатом майже дворічного дослідження вірусу. Армійська лабораторія отримала перше секвенування ДНК COVID-19 на початку 2020 року. І майже відразу відділ інфекційних захворювань інституту вирішив зосередитися на створенні вакцини, яка б діяла не лише проти наявного штаму, але й усіх його потенційних варіантів.

Spike Ferritin Nanoparticle (SpFN) вакцина проти COVID-19 від інституту Уолтера Ріда, на відміну від існуючих вакцин, використовує білок у формі футбольного м’яча з 24 гранями, що дозволяє вченим прикріпити шипи кількох штамів коронавірусу на різних гранях білка.

«SpFN-вакцина була випробувана на тваринах на початку 2021 року з позитивними результатами. Перша фаза випробувань на людях, під час яких тестувалась вакцина проти Omicron та інших варіантів, завершилася цього місяця, знову ж таки з позитивними результатами», – сказав доктор Кайвон Моджаррад, директор відділення інфекційних захворювань Уолтера Ріда. Нова вакцина все ще має пройти випробування фази 2 та фази 3.

За словами доктора Моджаррада, випробування вакцини на людях тривали довше, ніж очікувалося, тому що лабораторії потрібно було випробувати вакцину на суб’єктах, які не були раніше щеплені або заражені на COVID.

«Ми вирішили грати в довгу гру. Не просто зосередитися на початковій формі SARS, і замість цього зрозуміти, як віруси мутують, як з’являться нові варіанти. Наша платформа та підхід підготують людство до цього», – додав доктора Моджаррад.