Equalizer APO — одна із перших програм, що я завжди встановлюю на Windows, через те, що цей системний еквалайзер допомагає підтягнути звучання недорогих саундбарів або динаміків з умовних 3+ до 4.

Дива ця програма, звичайно, не зробить, і покращити звук на зовсім поганих, або навпаки, на дуже дорогих колонках вона не зможе. Але додати низьких, середніх чи високих частот на системному рівні зуміє.

Робота на системному рівні означає, що Equalizer APO буде працювати не тільки в одній програмі, на кшталт музичного плеєра, а усюди: в браузері на YouTube, у відеопрогравачах, в іграх.

Установка і налаштування Equalizer APO

Після завантаження і встановлення автоматично запуститься Configurator, який запропонує активувати Equalizer APO на вибраних аудіо пристроях. Можна вибрати або ж конкретно ваші колонки, або ж усі пристрої, якщо ви не впевнені, як вони називаються.

Equalizer APO - безплатний системний еквалайзер для Windows

Після цього обов’язково знадобиться перезапустити Windows, а потім запустити Configurator Editor (це інша програма, ніж Configurator). Тут вже можна налаштовувати безпосередньо еквалайзер.

Сприйняття звуку — суб’єктивна річ, але більшість недорогих динаміків добре реагують на невеличке підвищення низьких частот. Тож спробуйте їх трохи підтягнути та порівняти звучання з еквалайзером і без еквалайзера, використовуючи для цього кнопку Power On. Мої налаштування можна подивитись на скриншоті.

Equalizer APO - безплатний системний еквалайзер для Windows

Застосованні налаштування можна експортувати в файл і зберегти його десь, щоб не шукати параметри звуку повторно після перевстановлення Windows.

Окрім безпосередньо еквалайзера, Equalizer APO дозволяє також додавати в ланцюг інші фільтри, pre-amp і навіть VST плагіни.

Офіційно Equalizer APO працює на Windows версіях, починаючи з Windows Vista до Windows 10, але перевірено, що на Windows 11 вона також функціонує. Якщо вам знадобиться безплатний аналог системного еквалайзера для інших операційних систем, то придивіться до eqMac 2 (Mac OS X) та EasyEffects (Linux).

Equalizer APO - безплатний системний еквалайзер для Windows

Інколи, можливо, після оновлення драйверів Windows, Equalizer APO доводиться активувати повторно. Це відбувається дуже рідко, якщо взагалі. Переконатись, чи активний Equalizer APO чи ні, можна, просто запустивши Configurator Editor, і програма повідомить, якщо вона не активна на жодному аудіо пристрої.