У відповідь на скарги китайського уряду компанія Amazon закрила відгуки покупців на книгу “Управління Китаєм”, збірку промов та текстів голови КНР Сі Цзіньпіна, повідомляє агентство Reuters.

Служба новин отримала внутрішній документ 2018 року, в якому було описано кілька перешкод, з якими зіткнулася Amazon для розширення своєї діяльності в Китаї. “Ідеологічний контроль та пропаганда є основою інструментарію комуністичної партії для досягнення та підтримання успіху. Ми не виносимо судження про те, правильно це чи ні”, – йдеться у документі.

Інсайдери в компанії розповіли Reuters, що компанія отримала офіційну вимогу у 2019 році після того, як на китайському сайті Amazon були розміщені негативні відгуки про книгу. “Я думаю, що йшлося про все, що нижче п’яти зірок”, – сказав один зі співрозмовників.

В офіційному повідомленні для Reuters компанія заявила, що “дотримується всіх застосовних законів і правил, де б ми не працювали, і Китай не є винятком”. Вона додала, що “як книготорговельна компанія, ми вважаємо, що надання доступу до письмового слова та різних точок зору дуже важливо. Це включає книги, які деякі можуть вважати неприйнятними”.