Як повідомляє “Європейська правда” з посиланням на публікацію Avianews, відомий лоукостер Wizz Air запустив два нові рейси з Києва до двох міст Європи. Найголовніше у цій ситуації те, що запуск нових рейсів відбувся попри той факт, що договір про “відкрите небо” з ЄС ще не почав діяти.

Як відомо, відповідну угоду між Україною та ЄС підписали 12 жовтня. Однак договір про “відкрите небо” все ще не набрав чинності: сторони ще не пройшли внутрішні процедури та не обмінялися нотами, які дозволили б застосовувати угоду на практиці.

Тому нові рейси Wizz Air — до аеропортів Ейндховен у Нідерландах та Бове поруч із Парижем — фактично запущені всупереч чинному законодавству. Але авіаційна влада Нідерландів та Франції не стала застосовувати чинні обмеження. Так само повелася і Державіаслужба України, хоча формально мала можливість не дозволити польоти.

Компанія Wizz Air запустила нові рейси до ЄС попри те, що “відкрите небо” ще не набуло чинності

Фактично, концепція “відкритого неба” почала застосовуватися вже зараз, оскільки сторони домовилися не перешкоджати виходу на ринок нових авіакомпаній, навіть якщо чинні міжурядові угоди передбачали обмеження кількості авіаперевізників, маршрутів або рейсів.

“Wizz Air отримала дозвіл від держав-членів ЄС, а також від України, на польоти з України в зимовий сезон на основі нової політики щодо “відкритого неба”, оскільки всі сторони погодилися діяти в дусі угоди з дати її підписання”, — прокоментувала ситуацію пресслужба компанії.