Компанія OpenAI представила нову нейромережу під назвою WebGPT, яка може за допомогою пошукових запитів не тільки знаходити релевантну інформацію, але й формувати з неї розумну та осмислену відповідь. Тобто нейромережа не тільки обʼєднує інформацію з кількох джерел, а ще й обробляє її у цільній скомпонований текст.

Найбільше це нагадує роботу сучасного IT-журналіста. Йому теж потрібно знайти джерела інформації, прочитати її, проаналізувати та написати текст новини на кшталт тієї, яку ви читаєте прямо зараз. Якщо врахувати, що WebGPT поки працює тільки з англійською мовою, журналістам Mezha.Media найближчим часом боятися нічого. Але все це трохи сумно, звісно…

Нейромережу WebGPT навчили відповідати на запитання за допомогою пошуку в інтернеті

Але повернемось до теми. WebGPT навчалася на основі даних тематики ELI5 на відомому форумі Reddit – рубрики, де одні користувачі ставлять запитання, а інші відповідають на них якомога простіше. Після періоду навчання нейромережа почала генерувати відповіді, що виявилися кращими за створені людьми у 56% випадків.

І це тільки початок. Далі OpenAI повідомляє, що WebGPT перевершує відому нейромережу GPT-3, яку було розроблено раніше. У майбутньому компанія планує вдосконалити результати, додавши у нову нейромережу функцію оцінки надійності джерел даних.