Про це йдеться у великому матеріалі The New York Times.

За інформацією журналістів видання, Сполучені Штати та Велика Британія таємно направили в Україну експертів з кібервійни з ціллю краще підготувати країну до протистояння тому, що, на їхню думку, може бути наступним кроком Росії на додаток до скупчення 175,000 військовослужбовців на східному кордоні. Мова йде про можливі кібератаки, які зруйнують електромережу, банківську систему та інші критичні компоненти економіки та урядової системи України.

Росія атакувала українську електромережу в минулому, у 2015 та 2016 рр., і експерти кажуть, що Москва може зробити подібні кроки і зараз. Мета Росії, за оцінками американської розвідки, полягає у тому, щоб зробити президента України Володимира Зеленського некомпетентним та беззахисним – і, таким чином, дати привід для військового вторгнення.

Українська електромережа була побудована за часів Радянського Союзу. Вона має достатньо російських компонентів. Програмне забезпечення настільки ж знайоме зловмисникам, як і його операторам. І хоча Україна неодноразово обіцяла виправити свою систему, хакери Путіна або, принаймні, лояльні йому команди знову і знову показували, що добре знають, як відключити частину країни від електропостачання.

В інтерв’ю Шон Планкі, колишній кіберексперт Департаменту енергетики США, який зараз працює виконавчим директором DataRobot, сказав, що російські хакери розуміють кожен зв’язок у дизайні української мережі і, швидше за все, мають інсайдерів, які допомагають їм.

У певному сенсі, російська кіберкампанія проти України ніколи не припинялася, кажуть американські чиновники, хоча донедавна вона розгорталася на низькому рівні. Але експерти стверджують, що ця діяльність активізувалася за останній місяць, у той час, як увага громадськості була зосереджена на нарощуванні військ.

«Це широкомасштабна кампанія, спрямована на численні українські урядові установи, включаючи міністерство внутрішніх справ, національну поліцію, комунальні підприємства», – каже Дмитро Альперович, провідний дослідник російської кіберактивності та голова нової дослідницької групи Silverado Policy Accelerator у Вашингтоні. Пан Альперович, який емігрував з Росії до США у дитинстві, стверджує, що російський лідер розглядає кібератаки як «підготовку поля бою».

Як підкреслив анонімний представник розвідки, подібна атака не вимагатиме від Путіна окупації країни, та не викличе нових санкції Заходу, які майже напевно будуть впроваджені після фізичного вторгнення.

Американські чиновники відмовилися описувати кіберкоманди, які були доправлено в Україну. У своїй заяві адміністрація Байдена лише заявила, що «ми довгий час підтримували зусилля України, щоби зміцнити кіберзахист і підвищити її кіберстійкість».

Прессекретар британського уряду заявила, що допомога, яку надають Британія та її союзники, має оборонний характер.

Хоча жоден з урядів не надав подробиць, чиновники заявили, що США розглядають можливість ще більшого розгортання підтримки, включаючи ресурси Кіберкомандування США, частини Збройних сил США, що підпорядковані об’єднаному Стратегічному командуванню.