Отримавши зелене світло від Європейської Ради 16 грудня, Комісія Європейського Союзу сьогодні оголосила, що прийняла нові правила щодо сертифіката вакцинації ЄС, зробивши його дійсним тільки протягом 270 днів.

В опублікованому прес-релізі Єврокомісія зазначає, що єдиний період дії сертифікатів про вакцинацію забезпечить кращу координацію заходів щодо подорожей державами-членами на тлі COVID-19 та нового варіанту Омікрон. Також стверджується, що прийнятий термін дії був заснований на наявних наукових доказах та на об’єктивних критеріях.

«Цей термін дії враховує вказівки Європейського центру з профілактики та контролю захворювань, згідно з якими бустерні дози рекомендуються не пізніше шести місяців після завершення першого циклу вакцинації. Сертифікат залишатиметься дійсним протягом додаткового періоду у три місяці після цих шести місяців, щоб гарантувати, що національні кампанії вакцинації можуть адаптуватися, і громадяни отримають доступ до бустерних доз», – пояснює Єврокомісія.

Нові правила стануть обов’язковими для 27 країн ЄС з 1 лютого 2022 року, вони стосуються лише міжнародних поїздок. Країни Євросоюзу будуть зобов’язані дозволяти повністю вакцинованим мандрівникам із дійсним сертифікатом доступ на свою територію.

Проте кожна окрема країна все одно може встановлювати свої додаткові обмеження. Це може бути вимога надати негативний тест або дотримуватися самоізоляції після пропуску в країну.

Дані, оприлюднені Комісією, показують, що на сьогодні в ЄС видано 807 мільйонів цифрових сертифікатів COVID, а понад 60 країн і територій на п’яти континентах приєдналися до системи, за допомогою якої ці сертифікати перевіряються та верифікуються.