Автор популярного YouTube-каналу MKBHD Маркес Браунлі (Marques Brownlee), що спеціалізується на нових технологіях, представив відео з тестами 16 камер для смартфонів, що з’явилися на ринку цього року. Фотографії з цих мобільних пристроїв були оцінені користувачами й таким чином було визначено, який смартфон повинен бути на першому місці.

Як проводили сліпий тест на YouTube

Маркес відібрав 16 смартфонів, вироблених цього року, розділив їх на вісім пар, і почав розміщувати у соціальних мережах фотографії, зроблені за допомогою цих телефонів, пропонуючи користувачам вибрати найкращі знімки. Жодної іншої інформації про ці фотографії не було – тобто глядачі не мали можливості дізнатися, який саме мобільний пристрій був використаний для знімання тих чи інших кадрів.

Переможець однієї пари змагався із переможцем іншої пари. Було проведено сліпий тест, 15-мільйонна аудиторія Маркеса обрала найкращі фотографії, і таким чином було визначено, який смартфон фотографує найкраще.

Цікаво, що фотографії, зроблені Pixel 5a, настільки сподобалися користувачам, що цей смартфон обійшов новий Pixel 6, а також iPhone 13 Pro та OnePlus 9 Pro. Одне з можливих пояснень цього явища полягає в тому, що багато речей, які роблять камеру цього смартфона гарною, є частиною програмного, а не апаратного забезпечення.