Палата представників Малайзії прийняла поправки до закону про авторське право, які посилять відповідальність людей, що сприяють доступу до піратського контенту за допомогою незаконного потокового передавання. Поправки, які стосуються як апаратного, так і програмного забезпечення, можуть передбачати ув’язнення на строк до 20 років, повідомляє Torrent Freak.

Закони, які забороняють незаконну передачу контенту, захищеного авторським правом, поширені в усьому світі, але зростання популярності стримінгу іноді виявляє прогалини в законодавстві.

Піратські пристрої Kodi, незаконні потокові програми та подібні інструменти спонукають юристів до зміни законодавства, що раніше не передбачало ці технології. У Малайзії, наприклад, у травні минулого року Верховний суд ухвалив рішення про те, що продаж і розповсюдження пристроїв для стрімінгу, налаштованих для піратських цілей, дійсно є порушенням Закону про авторське право.

Але цей крок Малайзії був лише початком. Цього тижня Палата представників країни прийняла законопроєкт про авторські права 2021 року, який, серед іншого, посилить боротьбу з піратством та буде безпосередньо розв’язувати проблему нелегального потокового передавання.

Закон зосереджений на тих, хто причетний до надання або сприяння незаконному стримінгу. В ньому неодноразово згадується термін «технологія потокової передачі», і він стосується комп’ютерних програм (додатків та інших програмних засобів) та пристроїв (будь-яких видів потокового обладнання), які повністю або частково використовуються для порушення авторських прав захищеного твору.

Як зміни будуть використовуватися на практиці, ще невідомо, але сфера застосування є навмисно широкою і може призвести до значних покарань для тих, хто порушує закон. В разі, якщо суд визнає порушника винним, на нього можуть накласти штраф в розмірі не менше 10 тисяч рингітів (приблизно $2377), але не більше двохсот тисяч ринггітів (приблизно $47 545). На додаток до можливості штрафу, є також покарання у вигляді позбавлення волі, яке може сягати приголомшливих 20 років ув’язнення в найважчих випадках.