Побоювання нових технологій та споживання фейкових новин можуть бути небезпечними не лише для психічного здоров’я. Як повідомляє BBC, голландське Управління з питань ядерної безпеки та радіаційного захисту (ANVS – Authority for Nuclear Safety and Radiation Protection) з’ясувало, що деякі «прилади» для так званого «захисту від 5G» є радіоактивними.

У низки продуктів, які начебто випромінюють негативні іони, виявлений невеликий рівень іонізуючого випромінювання, який при тривалому носінні на тілі, а це, як правило, різноманітні браслети, підвіски, намиста та таке інше, може призводити до ураження шкіри та тканин. Особливо це небезпечно для неповнолітніх, а деякі з названих ANVS продуктів призначені саме для дітей.

У заяві ANVS йдеться про серію продуктів під маркою Energy Armor, яка включає маску для сну, кольє та браслети; кольє Quantum Pendant, браслет Basic Nero, а також браслети для дітей під маркою Magnetix Wellness та Magnetix Smiley Kids. З повним переліком можна ознайомитися на сайті ANVS. Продаж цих товарів у Нідерландах заборонено, а тим, хто вже встиг купити їх, пропонують негайно припинити користуватися небезпечними речами.

Попри те, що нема жодних доказів того, що мережі 5G шкідливі для здоров’я, на заяву Всесвітньої організації охорони здоров’я, що вони є безпечними й нічим принципово не відрізняються від наявних мереж 3G та 4G, в деяких країнах малоосвічені верстви населення побоюються 5G і навіть заважають розгалуженню 5G-мережі. На жаль, Україна входить до переліку цих країн. Рівень проникнення фейкових новин та конспірологічних теорій у різні прошарки суспільства суттєво зріс на фоні пандемії COVID-19 та появи цілих бот-мереж, які вигадують та розповсюджують неправдиву інформацію, у тому числі про мережі 5G.