Гравець з ніком Sammyuri витратив сім місяців на створення надзвичайно складного комп’ютерного процесора Chungus 2, який працює всередині ігрового середовища Minecraft. Він імітує 8-бітний процесор із тактовою частотою 1 герц та 256 байтами оперативної пам’яті.

Цей проєкт – не перший випадок віртуального відтворення комп’ютерного процесора в Minecraft, але Chungus 2 (Computation Humongous Unconventional Number and Graphics Unit) є найбільшим і складним на сьогодні.

Як працює Chungus 2 у Minecraft

Справжні комп’ютерні процесори стали настільки малесенькими та складними, що іноді важко згадати, що за ними стоять реальні фізичні принципи. «Процесори» у Minecraft використовують фізичні об’єкти гри для відтворення структури реальних процесорів в макромасштабі, використовуючи такі матеріали, як червоний кам’яний пил, смолоскипи, повторювачі, поршні, важелі та інші прості механізми.

Для розуміння перспективи, кожен блок у грі становить один віртуальний метр з кожного боку, тому відтворення цієї конструкції у реальному світі зробить її приблизно розміром із хмарочос або круїзний лайнер.

Які ігри можна запустити

При підключенні до ігрового “екрана” 32×32 і “контролера” (керованого аватаром гравця, що стрибає за кнопками розміром з блок), Chungus 2 може грати в змінні 2D-ігри, такі як Тетрис, Змійка або навіть графічний калькулятор. Деякі програми вимагають штучного прискорення сервера, щоб зробити процесор із частотою 1 Гц досить швидким для використання. Кожна програма також створюється віртуально, підключаючись до комп’ютера як картридж розміром з товарний поїзд.

Якщо ви зацікавлені у самостійному запуску Chungus 2, ви можете завантажити та запустити його на власному сервері на сайті mc.openredstone.org.