В Google Chrome незабаром мають відбутися фундаментальні зміни, які сильно вплинуть на всі розширення для браузера. Майбутній переглянутий набір інтерфейсів програмного забезпечення (API), відомих як Manifest v3, по суті знищить усі популярні розширення для блокування реклами. Electronic Frontier Foundation або EFF пообіцяли боротися з цим нововведенням, але це може бути програшною боротьбою.

EFF пообіцяв спробувати переконати технологічного гіганта переосмислити Chrome Manifest v3. По суті, консорціум намагається скасувати шкідливий набір API, які в першу чергу прагнуть знищити деякі конкретні й популярні розширення для браузера Chrome.

Як повідомляється, технологи EFF Олексій Мягков і Беннетт Сайферс звинуватили Google у тому, що компанія навмисно перешкоджає розширенням для блокування реклами під виглядом покращення браузера. «За даними Google, Manifest v3 покращить конфіденційність, безпеку та продуктивність. Ми принципово не згодні. Зміни в Manifest v3 не зупинять шкідливі розширення, але зашкодять інноваціям, зменшать можливості розширень та зашкодять реальній продуктивності», – заявив Мягков.

Manifest v3 значно відрізняється від Manifest v2, на якому зараз працює Google Chrome. У своїй поточній ітерації Manifest v2 має API chrome.webRequest, який відстежує, аналізує трафік та може миттєво його блокувати або модифікувати. Це дозволяє розширенням перехоплювати вхідні мережеві дані та обробляти/фільтрувати їх, перш ніж вони показуватимуться у браузері.

Однак Google замінює потужний та ефективний API на «declarativeNetRequest». Це зробить блокувальники реклами майже марними, адже вони не зможуть повною мірою виконувати свою задачу.

Своєю чергою Google наполегливо стверджує, що він повинен обмежувати можливості розширень Chrome, щоб «їхньої можливістю спостерігати та змінювати вміст сторінок не користувалися зловмисні або зламані розширення».

Ці запропоновані зміни викликають велике занепокоєння насамперед тому, що такі браузери, як Brave і Microsoft Edge, використовують проєкт з відкритим кодом Chromium, як основу. Це означає, що блокувальники реклами для цих браузерів також втратять свою ефективність.