Історії властиво повторюватися. Ось і новий виток технологій може змінити небесний ландшафт, повернувши в нього гігантські “сигари”, що добре впізнаються. Завдяки можливості вертикального зльоту та посадки дирижабль може доставляти товари прямо із заводу до розподільного центру, не вимагаючи додаткових етапів наземного транспортування в аеропорти та назад.

Що пропонує H2 Clipper

Компанія хоче повернути до життя дирижаблі, наповнені воднем, стверджуючи, що вони можуть відкрити повністю екологічно чисті міжконтинентальні вантажні перевезення, що у 8-10 разів перевищують вантажність будь-якого літака, на відстань понад 6 000 миль за чверть ціни.

H2 Clipper перевозитиме корисне навантаження у 150 000 кг, стверджує компанія, і пропонуватиме до 7530 кубічних метрів вантажного простору. Він не рухатиметься так само швидко, як літак, розвиваючи швидкість близько 282 км/год, але він перевозитиме вантажі в 7-10 разів швидше, ніж корабель та з нульовим рівнем викидів. Політ, наприклад, з Китаю до США відбудеться за 36 годин.

Каліфорнійський стартап H2 Clipper хоче повернути дирижаблі у небо

H2 Clipper стверджує, що економічні показники також будуть привабливими, оцінюючи витрати від 0,177 до 0,247 долара США за тонномилю на відстані від 1500 до майже 10 000 км. Компанія стверджує, що це чверть ціни на сьогоднішні авіаперевезення. Звичайно, це все одно буде дорожче, ніж відправлення вантажів на контейнеровозі, але це потенційно позбавляє додаткових логістичних проблем з обох сторін – а проблеми судноплавного сектора з викидами можуть призвести до введення податків на викиди вуглецю в міру розвитку глобальних перегонів за нульовий викид вуглецю до 2050 року.

У чому може бути проблема

У якості підіймального газу планується використовувати водень, що забезпечує приблизно на 8% більшу підіймальну силу на одиницю об’єму, ніж гелій, та ще й приблизно за 1/67 вартості. Його рухова установка буде повністю електричною, що працює на рідкому водні, який пропускається через паливний елемент.

Каліфорнійський стартап H2 Clipper хоче повернути дирижаблі у небо

H2 Clipper стверджує, що він ефективно працюватиме на відстанях від 800 км до майже 10 000 км. Це дозволить з’єднати будь-які дві точки земної кулі за допомогою однієї заправки паливом. На поточних рендерах компанія показує верхню частину цього величезного “обʼєкту”, покриту фотоелектричними елементами, які теоретично можуть дозволити йому виробляти власний водень, якщо на ньому буде джерело води та електролізер.

Але водень, поряд з будь-якими іншими легкозаймистими речовинами, нині заборонений у якості підіймального газу у Сполучених Штатах та Європі через деякі гучні катастрофи дирижаблів на початку 1900-х років, які увійшли до суспільної свідомості завдяки кінохроніці пожежі на дирижаблі “Гінденбург” 1937 року, внаслідок якого загинули 35 із 97 осіб на борту.

Які перспективи в H2 Clipper

Не можна забувати, що на початку минулого сторіччя авіаційний бізнес загалом перебував у зародковому стані, і більшість видів польотів мали не найкращі показники безпеки. Недоліки згодом було усунуто за допомогою строгих стандартів та нових технологій. Водневі дирижаблі повинні отримати таку саму можливість.

Заборона використання горючих речовин для створення аеростатичної підіймальної сили, але дозвіл на їх використання для створення поступальної тяги – абсурд. Витікання легкозаймистого палива, як відомо, спричинили численні авіаційні катастрофи.

Каліфорнійський стартап H2 Clipper хоче повернути дирижаблі у небо

Водневі вантажні дирижаблі компанії H2 Clipper можуть виявитися саме потрібним людству варіантом. Вони становлять мінімальний ризик для життя людини – спочатку вони будуть пілотовані, але згодом можуть стати повністю автономними. Вони являють собою корисну середню ланку в транспортній логістиці – дешевше за літаки, швидше за кораблі, практично необмежений радіус дії та відмінна операційна гнучкість. І зараз немає альтернативи, якщо ви хочете подолати серйозні відстані завдяки “зеленому” транспорту.

Засновник і генеральний директор H2 Clipper Рінальдо Брутоко говорить, що компанія розпочне розробку прототипу у 2022 році та сподівається розпочати польоти на ньому у 2024 році. Стрімкі цілі включають введення дирижабля в експлуатацію до 2026 року, а до початку 2030-х років — 100 дирижаблів для перевезення міжнародних вантажів.

Каліфорнійський стартап H2 Clipper хоче повернути дирижаблі у небо