Місія ESA виявила на Марсі “величезні” запаси води

Хоча вважається, що на поверхні Марса колись були величезні океани, сьогодні там сухіше, ніж у будь-якій земній пустелі. Але, мабуть, на Червоній планеті все ще є вода – в основному в районі полюсів у вигляді льоду або, можливо, в солоних рідких озерах глибоко під землею, хоча докази останньої ідеї неоднозначні. Але Європейське космічне агентство (ESA) стверджує, що виявило “величезні” запаси води практично на поверхні.

Про що йдеться у повідомленні ESA

На Марсі виявлено нове величезне родовище води у формації, яку називають Великим каньйоном Червоної планети. Орбітальний апарат Trace Gas Orbiter (TGO) виявив область розміром з Нідерланди, де вода може становити до 40% матеріалу біля поверхні.

Нові запаси води були виявлені TGO за допомогою приладу під назвою Fine Resolution Epithermal Neutron Detector (FREND) під час серії спостережень у період із травня 2018 року до лютого 2021 року. Цей інструмент виявляє нейтрони, що виходять із землі, які можуть бути маркером вмісту водню – і, як наслідок, вмісту води – в ґрунті.

Скільки саме там води

Valles Marineris – найбільший каньйон у Сонячній системі, він у 10 разів довший і вп’ятеро глибший за Великий каньйон у США. Саме там FREND виявив багатий водою регіон площею близько 41 000 квадратних кілометрів. У верхньому шарі ґрунту завтовшки 1 м до 40% матеріалу, мабуть, становить вода, яка, на думку команди, швидше за все, існує у вигляді льоду.

Майбутні місії на Червону планету, у тому числі й людські, як правило, будуть зосереджені на регіоні поблизу екватора, а наявність такої кількості води за метр від поверхні робить його дуже доступним. Для порівняння, полярні відкладення знаходяться на глибині кількох кілометрів.

Більше коментарів!