Космічний апарат, запущений Національним управлінням з аеронавтики і дослідження космічного простору США, зробив те, що раніше вважалося неможливим. 28 квітня зонд Parker Solar Probe успішно увійшов у корону Сонця – екстремальне середовище з температурою понад 1 мільйона градусів за Цельсієм.

Корона – це зовнішній шар атмосфери Сонця, де сильні магнітні поля пов’язують плазму і не дають турбулентним сонячним вітрам вирватися назовні. Точка Альфвена – це момент, коли сонячні вітри перевищують критичну швидкість і можуть вирватися з корони та магнітних полів Сонця. До 28 квітня космічний апарат пролітав трохи далі за цю точку.

NASA Parker Solar Probe Photo

NASA повідомляє

Згідно з наявними даними, космічний апарат тричі входив у корону 28 квітня, одного разу навіть до п’яти годин. Наукова стаття, що описує цю віху, була опублікована у вівторок у журналі Physical Review Letters.

Відомо, що спалахи на Сонці та високошвидкісні сонячні вітри можуть чинити пряму дію на Землю, порушуючи електромережі та радіозв’язок. Зонд Parker допоможе краще зрозуміти всі ці явища, оскільки він продовжує рухатися орбітою навколо Сонця, проводячи вимірювання та збираючи дані для аналізу вченими тут, на Землі.

Що відомо про зонд Parker

Зонд Parker Solar Probe запустили ще у 2018 році. Він оснащений камерами для фільмування сонячних вітрів та обладнанням для вивчення магнітних полів і плазми. Зонд захищено тепловим щитом із вуглепластику 11 см завтовшки, що допомагає зонду витримувати екстремальні температури. Тривалість його місії становить 7 років.