Оскільки 84% світового споживання енергії припадає на викопне паливо, зміна клімату стала серйозною проблемою, що стоїть перед сучасним світом. За оцінками провідних вчених, людству потрібно видалити приблизно до 6 гігатонн CO2 на рік до 2030 року і 10 гігатонн на рік до 2050 року, щоб уникнути найгірших наслідків зміни клімату.

Щоб зменшити глобальне потепління та наслідки зміни клімату, генеральний директор SpaceX Ілон Маск ще 21 лютого написав у своєму Твіттері, що жертвує $100 мільйонів на приз за найкращу технологію уловлювання вуглецю. Потім, 9 лютого, XPrize офіційно запустив відповідний конкурс від Маска, який триватиме до 2025 року. 15 лютого 2022 року знову відкриється реєстрація, та можна буде подати свій проєкт.

В рамках конкурсу новатори та команди з будь-якої точки планети мають «створити та продемонструвати рішення, які можуть витягувати вуглекислий газ прямо з атмосфери або океанів, зрештою, масштабуючись до гігатонних рівнів, назавжди блокуючи CO2 екологічно безпечним способом».

Через десять місяців SpaceX оголосила про запуск нової програми з видалення CO2 з атмосфери та перетворення його на ракетне паливо. Як ви, ймовірно, знаєте, ракета SpaceX Falcon 9 працює на викопному паливі, а саме на ракетному паливі 1 або RP-1, яке є гасом високого ступеня очищення.

Таким чином, кожен запуск ракети спалює 29 600 галонів або 112 184 кілограми, при цьому кожен кілограм палива виділяє 3 кг CO2, тому кожен запуск виділяє 336 552 кг CO2.

У своєму повідомленні у Твіттері генеральний директор SpaceX Ілон Маск написав:

Маск докладно не зупинився на деталях програми. Але додав, що вона також буде важлива для Марса.

Уловлювання, використання та зберігання вуглецю (CCUS) — це процес, який уловлює викиди вуглекислого газу (CO2) з таких джерел, як вугільні електростанції, або повторно використовує, або зберігає його, щоб він міг не входити до атмосфери. Уловлювання CO2 у широкому сенсі включає пряме видалення CO2 з потоків димових газів за допомогою методів допалювання або застосування низьковуглецевих методів попереднього спалювання.