Поява нових варіантів коронавірусу, зокрема Дельта та Омікрон, а також зниження ефективності вакцин після 6 місяців, підштовхують країни до введення ревакцинальних (бустерних) доз для населення. Україна відстає в цьому процесі, як загалом і у вакцинації, і МОЗ країни поки що не дає “зелене” світло для бустерних доз.

Проте Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко підписав наказ щодо введення додаткових доз вакцини проти COVID-19 відповідно до рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ).

Але важливо зазначити, що це саме додаткові, а не бустерні дози, і вони призначені тільки для певних груп людей, ось як це визначає НТГЕІ:

Додаткова доза — доза, яка вводиться з метою досягнення кращого захисту в осіб, які за станом свого здоров’я (наприклад, імуноскопрометовані особи), мають нижчу ефективність вакцин у порівнянні з ефективністю вакцини в загальній популяції.

Отже, на цей момент, отримати додаткову вакцину рекомендовано:

▪️особам із ВІЛ-інфекцією;
▪️особам із раком крові;
▪️після трансплантації органів;
▪️особам, які проходять імуносупресивну або імуномодулюючу терапію;
▪️особам із низкою інших імунодефіцитних станів.

Повний перелік станів та показань для отримання додаткової дози антиковідної вакцини можна знайти в рекомендаціях НТГЕІ.