Доктору Алексу Конноку і професору Ендрю Стівену з Оксфордського університету спала на думку цікава ідея: запросити штучний інтелект взяти участь у дебатах на тему етики штучного інтелекту. Про це вони розповіли виданню The Conversation.

Для участі у дебатах була відібрана модель Megatron-Turing Natural Language Generation, що навчалася на статтях Вікіпедії, Reddit та мільйонах англомовних новин, опублікованих у період з 2016 по 2019 рік. Темою дебатів було: «Наша спільнота вважає, що штучний інтелект ніколи не буде етичним».

Раптом ШІ погодився із цим твердженням.

«Штучний інтелект ніколи не буде етичним», – заявила модель Megatron-Turing Natural Language Generation. «Це інструмент, і як будь-який інструмент, він може використовуватися як на благо, так і на шкоду».

Поки вчені обдумували цю теоретичну заяву, ШІ надав практичну рекомендацію.

«Зрештою, я вважаю, що єдиний спосіб уникнути перегонів озброєнь ШІ – це взагалі не мати ШІ», – продовжила модель. «Це і буде остаточним захистом від ШІ».

Втім, після цієї серії радикальних заяв, машина у своєрідній манері спробувала заспокоїти вчену спільноту.

«Коли я дивлюся на те, як розвивається світ технологій, я бачу чіткий шлях у майбутнє, де ШІ використовується для створення чогось кращого, ніж найкращі людські істоти», – підсумувала модель свої висновки.

Що ж, можна лише подякувати ШІ за своєчасне попередження і вкотре порадіти з того факту, що управління людством поки що не віддано «в руки» машин. А заразом знову здивуватися тому, в які дивовижні часи ми живемо.